no mi raczej pasi ewentualnie sie troszke spoznie. pozdro
Naprawa fotela kierowcy - gdzie w 3mieście
Zwiń
X
-
Naprawa fotela kierowcy - gdzie w 3mieście
Padł mi fotel kierowcy w mojej Oct I a mianowicie zapadła się regulowana krzywizna lędźwiowa i teraz mam kręgosłup jakby "w dołku" a pokrętło regulacji nie działa. Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie z tym związane? Uprzedzę odpowiedzi niektórych, gdyż to nie od mojej masy ciała (85 kg) tylko chciałem wyjąć klucze na światłac, które były w spodniach... Gdzie to naprawić w 3mieście?? Pomóżcie proszę...
-
-
Re: Naprawa fotela kierowcy - gdzie w 3mieście
Zamieszczone przez olok28Padł mi fotel kierowcy w mojej Oct I a mianowicie zapadła się regulowana krzywizna lędźwiowa i teraz mam kręgosłup jakby "w dołku" a pokrętło regulacji nie działa. Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie z tym związane? Uprzedzę odpowiedzi niektórych, gdyż to nie od mojej masy ciała (85 kg) tylko chciałem wyjąć klucze na światłac, które były w spodniach... Gdzie to naprawić w 3mieście?? Pomóżcie proszę...
każdy serwis (koszt ok.450zl) ewentualnie wymiana na nowy fotel.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez olok28zapadła się regulowana krzywizna lędźwiowa
gdzieś czytałem na forum o sposobie na naprawę tego
i po nowym roku postaram się coś podziałać i ewentualnie wtedy dam opis naprawy->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Witam.
Miałem ten problem koszt naprawy 30zł
Przyczyna tego że oparcie sie zapadło była zerwana linka która naciąga platikową kratke wewnątrz siedzenia. Linka ta jest połączona właśnie z gałką i dlatego ta się kręci cały czas bez żadnego oporu.
Co trzeba zrobić żeby usunąć usterke:
należy zdjąć tapicerke z oparcia skręcić oparcie maksymalnie do przodu i na samym dole oparcia materiał jest połączony plastikową wsuwką należy ją rozłączyć.
Po rozłączeniu można osobno zdjąć materiał albo całość materiał razem z gąbką itak też zalecam mniejszy kłopot. Materiał połączony jest z gąbką metalowymi spinkami które trzeba otwierać i jest sporo zabawy. Tak czy tak trzeba będzie troch powalczyć.
Jak już zdejmiesz gąbke z oparcia zobaczysz co sie stało są 3 opcje:
1) albo linka sie zerwała ewentualnie urwał się sam łepek od zakończenia linki
2)zleciała linka z platiku w oparciu albo plastik sie połamał
3) wyleciała linka z gałki albo gałka pękła.
Ja miałem pierwszą opcje urwała się końcówka linki wziąłem i dorobiłem linkę w punkcię robiącym linki koszt 30 zł czas około 30 minut + czas rozłożenia i złożenia siedzenia
nie mam pojęcia czy w waszym rejonie jest gdzieś możliwość dorobienia linki musisz poszukać w necie a jak nie to znajdź telefon do auto-linka w jankach tam gdzie ja dorabiałem i spytaj czy wysyłkowo by Ci nie dorobili.
Ewentualnie możesz pokombinować i ustawić na stałe ten plastik tak żeby było wygodnie. Do serwisu nie ma co jechać bo osobno nie dają linek tylko całe oparcie koszt od 350 - 450 zł
Możesz też popatrzeć na allegro i kupić jeden fotel wszystko jedno czy golf czy octavia który ma też regulację lędźwi, wymontować i założyć u siebie koszt około 100 zł + koszt wysyłki.
mam nadzieje że pomogłem chociaż trochę.
Pozdr.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zgucionie mam pojęcia czy w waszym rejonie jest gdzieś możliwość dorobienia linkiJeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
rozebrałem i też mam urwany łeb od linki
szukałem dorabiania linek i znalazłem w Gdyni al. Zwycięstwa 244 (Orłowo) 58 6649724
udam się tam po nowym roku i zobaczymy
jeśli chodzi o rozbieranie to jest tak jak pisał zgucio, tylko dodam od siebie, że najlepiej wyciągnąć fotel z auta i robić przy nim do góry nogami i nie trzeba ściągać całej tapicerki, tylko podwinąć 10cm i wtedy przy wymontowanym fotelu da się wszystko zrobić.->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez meo14łepek do żądanej wielkości zamontować->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Z dorobieniem takiego łepka samemu jest cięzko bo musi bardzo mocno trzymać. Za pierwszym razem jak dorobili mi linkę to po tygodniu łepek się urwał. Pojechałem z reklamacją do tej firmy pokazałem żże łepek puścił i dorobili mi drugą w ramach gwarancji z mocniej umocowanym łbem. jak będziesz dorabiał to powiedz do czego ta linka, żę będą na niej dużę obciążenia i niech dobrze zrobią. W końcu nikt delikatnie się nie opiera :lol:
Komentarz
-
-
Re: Naprawa fotela kierowcy - gdzie w 3mieście
Zamieszczone przez BubaZamieszczone przez olok28Padł mi fotel kierowcy w mojej Oct I a mianowicie zapadła się regulowana krzywizna lędźwiowa i teraz mam kręgosłup jakby "w dołku" a pokrętło regulacji nie działa. Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie z tym związane? Uprzedzę odpowiedzi niektórych, gdyż to nie od mojej masy ciała (85 kg) tylko chciałem wyjąć klucze na światłac, które były w spodniach... Gdzie to naprawić w 3mieście?? Pomóżcie proszę...
każdy serwis (koszt ok.450zl) ewentualnie wymiana na nowy fotel.
Komentarz
-
-
No więc byłem u gościa w warsztacie - Gdynia orłowo al. Zycięstwa 244 - jak się jedzie od strony gdyni do sopotu to jest jakieś 300m przed zjazdem do Klifu po prawej stronie, w bramie i nad bramą jest wielki napis LINKI SAMOCHODOWE. Trzeba tylko wcześniej zjechać z al. Zwycięstwa na parking równoległy do ulicy i wjechać potem w bramę.
Czas dorobienia linki: 3 minuty - koszt 10zł
Tylko trzeba pamiętać żeby wziąć na wzór starą linkę i tą białą tulejkę plastikową z gwintem oraz czarne gniazdo wykręcone z fotela i zacisnąć nową linkę po przełożeniu przez tulejkę i gniazdo.
Tak wygląda zestaw części po rozłożeniu, ale bez gniazda z fotela
(Jak widać zjebałem sprawę i zakułem linkę bez gniazda z fotela ops: )
Tak wygląda prawidłowo zakuty i złożony zespół linki, który można montować do fotela.
Na czerwono zaznaczono gniazdo, które trzeba wykręcić z boku fotela, przy okazji na zielono tulejki podwyższające przednie zawieszenie.
Tak wygląda fotel do góry nogami z odpiętą listwą łączącą materiał z przodu i tyłu fotela.
Materiał trzeba poodpinać z dwóch drucików z przodu i dwóch chaczyków z gumkami z tyłu, potem podciągnąć do góry - tyle żeby włożyć łapska w tylne oparcie.
W zaznaczone gniazdo wpina się pancerz linki i wsuwa pod tą plastikową pokrywę.
A w to gniazdo (właśnie pod plastikową pokrywą) wpina się okuty koniec linki.
Ja najpierw włożyłem koniec linki, a potem dociskając cały mechanizm lędźwiowy zakotwiłem pancerz w tej wajsze. Następnie przykręciłem gniazdo z tulejką do fotela. Potem trzeba naciągnąć druciki z przodu i haczyki z tyłu, przeciągnąć materiał przedni na tył i połączyć plastikowe listwy.
Na koniec założyć pokrętło i kręcić, kręcić, kręcić i cieszyć, cieszyć, cieszyć......->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Panowie sorry ze ponownie odgrzewam kotlet ale mam pytanie.
W sobote udalo mi sie wreszcie dobrac do fotela tzn. zdjać gałkę, troche podniesc tapicerke (tak aby wlozyc rekę) i okazalo sie ze linka(chyba nie jest zerwana) siedzi na swoim miejscu po obydwu koncach tych plastikowych elementow. W przeciwnym razie ten drugi koniec w fotelu bylby poza tym plastikiem chyba, ale linka jest dosyc luzna i nie napina tej kratki. Co moze byc przyczyną??
[ Dodano: Nie 24 Lut, 08 21:46 ]
i jeszcze jedno ja nie mam pojecia gdzie sa te metalowe tulejki powyzszajace zawieszenie.
Ja czegos takiego nie zaobserwowalem w swoim fotelu>
Komentarz
-
-
może linka jest pęknięta wewnątrz pancerza i końcówki siedzą w gniazdach a jest luźna
tulejki to inna sprawa - nie do fotela :szeroki_usmiech->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Właśnie padł mi też fotel kierowcy, a dokładnie regulacja lędźwi. Rozebrałem fotel i wyjąłem linkę gniazdo. Mam tylko jeden problem;(( W jaki sposób wyjąć tę białą część z pokrętła (tą gdzie jest drugi koniec linki umocowany). Już straciłem wszystkie możliwe koncepcje :twisted: Nie wiecie czy w Jankach w Auto-Linka robią za przesłaniem pocztowym?1.8 TSI - 160KM
Komentarz
-
-
Na to pytanie niestety ci nie odpowiem, ale jak to w życiu bywa to niema niemożliwych rzeczy. Tak na pierwszy rzut oka to musiałbyś zrobić chociażby otwór pod pokrętło, a pewnie też trzeba by było je zrobić pod sam mechanizm. A pozatym trzeba by było go kupić. I tu sie pojawia problem. :cry: Więc jeśli mielibyśmy go kupić, więc tak sobie myślę, że łatwiej i taniej będzie kupić cały fotel na allegro)
P.s. A nawiasem mówiąc udało mi się to wyjąć z pokrętła, ale nieźle się namęczyłem :roll: Myślę, że musi być łątwiejszy sposób na wyciągnięcie tego białego elementu z pokrętła. Linka naprawiona w Auto-Linka w Jankach - na m iejscu.
:szeroki_usmiech1.8 TSI - 160KM
Komentarz
-
-
Hi...
Zamieszczone przez TOM67Witam. Mam pytanko czy jeżeli nie mam regulacji podparcia lędźwiowego czy jest możliwość założyć-włożyć p&p ? zakładam że np. kupuję nowe części w serwisie- jaki koszt ? i wkładam do fotela - czy jest to wykonalne ?
Na zdjęciach i w opisie widać że fotel jest przystosowany do montażu regulacji (są otwory).Kwiatek...
Komentarz
-
Komentarz